4 Ocak 2007 Perşembe

Fotoğrafa ruhunu makine ya da film vermez, fotoğrafçı verir

Aşağıdaki röportaj Ürün İnceleme'den alıntıdır. National Geographic Türkiye tarafından fotoğrafçılık konusunda 4 CD'den oluşan bir set verilmişti 2006 sonbaharında. Tesadüf eseri haberim oldu bundan (teşekkürler Handan!) ve o zamandan beridir o sete ulaşmaya çalışıyordum. Sonunda amacıma ulaştım ve üstünkörü bakma şansı bulduğum seti daha detaylı incelemeye ihtiyacım olmadan çok sevdim. Bu projenin arkasında yer alan zat ile yapılan röportaja denk geldim siber alemde dolaşırken. Merak edenler için röportajın başlangıcı aşağıda. Tümünü okumak isterseniz linklerden birine tıklamanız gerekiyor.

'Fotoğrafa ruhunu makine ya da film vermez, fotoğrafçı verir'

National Geographic Türkiye Dergisi Yayın Yönetmeni Yard. ve Proje Sorumlusu Kemal Nuraydın, uruninceleme.com Proje Yönetmeni Fatih Murat Eyioğlu'nun sorularını yanıtladı.

Röportaj: Fatih Murat Eyioğlu, Fotoğraflar: Murat Türemiş

(...)

Uİ: National Geographic İnteraktif Fotoğraf Okulu’nu Türkçe’ye kazandırırken hangi zorluklarla karşılaştınız?
KN:
İnanın bu hiç de kolay olmadı. İçeriği yazıya döktüğünüzde binlerce sayfa ediyor. Öncelikle çeviriler İtalyanca’dan yapıldı ve hem İtalyanca bilip hem de fotoğraf kavramlarını ve mantığını iyi derecede bilen çevirmen bulmakta sorun yaşadık. Bu yüzden metinlerin tamamını çeviri kontrolü ile birlikte nerdeyse yeniden yazmam gerekti. Bunu yaparken de hiç bilmeyen bir insanın dahi anlayabileceği ve sıkıcı olmayan bir dil kullanmam gerekiyordu. Seslendirme ve metin aynı olmamalıydı ancak birbirini tamamlamalıydı. Aksi halde CD’yi alanlar biraz izleyip sıkılabilirdi. Bir de orijinal CD’deki bilgilerin bir kısmı eskidiği için hem onları güncellemek hem de Türkiye’de karşılığı olmayan bölümleri uyarlamak da gerekti. Ama sonuçta ortaya çok güzel bir çalışma ortaya çıktı. National Geographic Türkiye 2. baskı yaptı ve okur sayısı neredeyse iki katına çıktı. Bu CD’yi hazırlarken amacımız fotoğraf eğitimini herkes için ulaşılabilir kılmaktı. Düşünün Ağrı, Diyadinli ama yetenekli bir genç istese de fotoğraf çekmeyi öğrenebileceği bir yer yok, şimdi kendi bilgisayarı olmasa bile CD’yi bir internet kafede izleyip fotoğrafa ilk adımını atabilir belki de. Şu anda bize düzenli olarak makaleler hazırlayan çok yetenekli fotoğrafçılarımızdan Selmet Güler Nusaybinli ve ilk fotoğrafları National Geographic Türkiye’de yayınlandı. Tesadüfen keşfettiğim ve kendi kendini yetiştiren bu insan gibi daha niceleri olabilir diye düşünüyorum. Bir kişi bile kazansak bence çok önemli.

(...)

Röportajın devamına buradan ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Template Designed by Douglas Bowman - Updated to Beta by: Blogger Team
Modified for 3-Column Layout by Hoctro